Pani Olga Semeniuk, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pracy i Technologii przewodniczyła posiedzeniu Trójstronnego Zespołu ds. Branży Spożywczej, które w formie wideokonferencji odbyło się 8 czerwca 2021 r. Oprócz stałych członków Zespołu, w spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ministerstwa Aktywów Państwowych.

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformował o bieżących, istotnych dla branży spożywczej pracach prowadzonych przez resort, w tym o pracach na temat przyszłej perspektywy finansowej jak również o wybranych elementach legislacyjnych.

Następnie przedstawicielka Głównego Inspektoratu Weterynarii przedstawiła najważniejsze informacje dotyczące zagrożenia ASF (Afrykańskim Pomorem Świń). Prezentacja zawierała dane dotyczące ASF u dzików jak i ognisk ASF u świń, od chwili wykrycia pierwszego przypadku choroby w Polsce tj. od 2014 r.  W 2021 r. wykryto 2 ogniska ASF u świń oraz 1562 przypadki choroby u dzików. W prezentacji ujęto również informacje dotyczące aktualnego zasięgu obszarów objętych restrykcjami w Polsce oraz Unii Europejskiej.

W dalszej części posiedzenia przedstawiciel Ministerstwa Aktywów Państwowych przekazał informacje o planach powołania Narodowego Holdingu Spożywczego. Podstawową jego powstania będzie przeniesienie udziałów konsolidowanych firm do Krajowej Spółki Cukrowej. 20 maja br. Sejm RP uchwalił Ustawę o przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym. Rządowy projekt zakłada, że jeszcze w tym roku zakończy się proces konsolidacji spółek rolno-spożywczych w jedną Polską Grupę Spożywczą.

Członkowie Zespołu omówili również kwestie organizacyjne takie jak wybór współprzewodniczących stron oraz uzgodnienie regulaminu prac Zespołu.

(źródło: Departament Dialogu i Partnerstwa społecznego MRiPS)